Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με σελήνιο

Μόλις 100 γραμμάρια μανιτάρια «Μανιτάρια Ελληνικής Γης» παρέχουν  περίπου το ένα τρίτο της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σας σε σεληνίου.

Το σελήνιο είναι σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος των αντιοξειδωτικών συστημάτων του σώματος σας που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Τα μανιτάρια είναι η πλουσιότερη πηγή σεληνίου. Άλλες τροφές όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ψωμί είναι οι κύριες πηγές σεληνίου σε κάποιες διατροφές.

Είναι επίσης σημαντικό για υγιή μαλλιά, νύχια και για την ανδρική γονιμότητα, καθώς είναι αναγκαίο για την κανονική παραγωγή σπέρματος.

Τι είναι το σελήνιο;

Το σελήνιο (Se) είναι ένα μέταλλο απαραίτητο σε μικρές ποσότητες, τοξικό σε υψηλά επίπεδα. Το σελήνιο χρειάζεται για τη λειτουργία πολλών ενζύμων. Το βρίσκουμε σε πολλές διαφορετικές μορφές στα τρόφιμα, αλλά όχι σε πολλά φρούτα και λαχανικά

 

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις στα τρόφιμα, οι οποίες βοηθούν στην εξουδετέρωση των  ελεύθερων  ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν  βλάβη σε όλα τα μέρη του σώματος. Ο όρος «αντιοξειδωτικό» περιλαμβάνει επίσης εκείνες τις ενώσεις που ενισχύουν τους μηχανισμούς αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού. Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή δραστηριότητα μιας ομάδας ενζύμων που ονομάζονται υπεροξειδάσες γλουταθειόνης. Τα ένζυμα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σύστημά αποτοξίνωσης του σώματος και παρέχουν προστασία κατά του οξειδωτικού στρες.

 

Σελήνιο και ανοσοποιητικό

Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου είναι σημαντική για μια κατάλληλη ανοσοαπόκριση. Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό ενάντια στις μολύνσεις και τις ασθένειες. Είναι ένα σύνθετο και ολοκληρωμένο σύστημα των κυττάρων, ιστών και οργάνων που έχουν εξειδικευμένους ρόλους στην υπεράσπιση έναντι των ξένων ουσιών και παθογόνων μικροοργανισμών, όπως τα βακτήρια, οι  ιοί και οι μύκητες. Η ανεπάρκεια σεληνίου έχει συνδεθεί με διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, η έλλειψη σεληνίου εμφανίζεται να ενισχύει την εξέλιξη ορισμένων ιογενών λοιμώξεων.

Πόσο χρειαζόμαστε;

Η ποσότητα του σεληνίου που χρειάζεστε εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο σας. Τα παιδιά χρειάζονται 25-50 μg την ημέρα, ενώ ένας ενήλικος άνδρας χρειάζεται 70 μg. Μια μερίδα μανιτάρια μπορούν να παρέχουν πάνω από το 30% των ημερήσιων αναγκών σας.

Από ποια τρόφιμα παίρνουμε το σελήνιο;

Το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ψωμί είναι οι κύριες πηγές σεληνίου. Παρόλο που πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι καλές πηγές σεληνίου, τα μανιτάρια είναι από τις πλουσιότερες πηγές σεληνίου. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά για τους χορτοφάγους που δεν παίρνουν σελήνιο  από τις άλλες κύριες πηγές.

Όπως και με άλλα ιχνοστοιχεία, το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο. Πάρα πολύ σελήνιο μπορεί να είναι επιβλαβές για το σώμα σας, έτσι θα πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα σεληνίου μόνο όταν συνιστάται από το γιατρό σας. Η κατανάλωση μανιταριών είναι ένας πολύ ασφαλέστερος τρόπος για να πάρετε την καθημερινή αναγκαία ποσότητα.

Η πιο πρόσφατη έρευνα

Μια σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης σεληνίου και της κατάθλιψης έχει προκύψει από έρευνα του Πανεπιστημίου της Otago. Πολύ υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό φαίνεται να θέτουν τους νέους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιούνται από μια ομάδα τμήματος ψυχολογίας με επικεφαλή τον Dr Tamlin Conner. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την παρακάτω σελίδα: http://www.stuff.co.nz/life-style/well-good/teach-me/63929990/Moody-teens-may-be-lacking-selenium