Χριστουγεννιάτικο κέικ με μανιτάρια

    ,

Δεκέμβριος 19, 2018

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 50 mins
  • Yields: 8-10 μερίδες

Ingredients

200 γρ. portobello μανιτάρια Ελληνικής γης

50 γρ. κονιάκ

200 γρ. κράνμπερι, αποξηραμένα + έξτρα για το σερβίρισμα

50 γρ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό

2 στικ σέλερι καθαρισμένα από τις ίνες του

1 σκ. σκόρδο

100 γρ. ρύζι αρμπόριο

50 γρ. ξηρό λευκό κρασί

600 γρ. νερό

1 κύβο λαχανικών

1 κ.γ. μπούκοβο

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

120 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα, τριμμένη

1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο

1 κ.γ. μαϊντανό, φρέσκο

2 αυγά, μέτρια

1 κ.γ. μπέικιν

ξύσμα από 1 λάιμ

80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

λίγο βούτυρο, για τη φόρμα

φύλλα δεντρολίβανου, για το σερβίρισμα

Directions

1Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

2Παίρνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε μέσα το κονιάκ και 150 γρ. κράνμπερι.

3Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.

4Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

5Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο σε μέτρια φωτιά.

6Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτα μεχρι να μαλακώσουν.

7Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε.

8Βάζουμε το ρύζι, μετά από 1-2 λεπτά σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

9Ρίχνουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να βράσει και το ρύζι.

10Αφαιρούμε από τη φωτιά.

11Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

12Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με την κουτάλα για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

13Βουτυρώνουμε μια φόρμα 30x10 εκ.

14Τοποθετούμε στον πάτο τα κράνμπερι που έχουμε μαλακώσει με το κονιάκ και τα πατάμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια.

15Προσθέτουμε το μείγμα, το απλώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού και τυλίγουμε τη φόρμα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

16Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά, το ξεσκεπάζουμε, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

17Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε από τη φόρμα και σερβίρουμε με κράνμπερι και φύλλα δεντρολίβανου.
ΠΗΓΗ

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.