Φακές λεμονάτες με μανιτάρια και πράσα

    ,

Φεβρουάριος 25, 2019

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 50 mins
  • Yields: 4 μερίδες

Ingredients

300 γρ. Γίγας Λευκά μανιτάρια Ελληνικής γης, χωρίς κοτσάνια, σε μέτριες φέτες

200 γρ. φακές ψιλές

3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και χοντροκοπανισμένες

το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες

3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι

1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο σε σκόνη

1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη

70 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Directions

1Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, 1.300 ml νερό, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το μπούκοβο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, αρχικά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως. Αδειάζουμε τα πράσα με το ζουμί τους σε βαθύ μπολ. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια (σε δόσεις, ώστε να μη βγάλουν πολλά υγρά και βράσουν αντί να σοταριστούν) για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αδειάζουμε τα μανιτάρια στο μπολ με τα πράσα.

2Αλατοπιπερώνουμε τις φακές και ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα πράσα με τα ζουμιά τους (μόλις περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά μαγειρέματός των φακών). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές. Το φαγητό θα γίνει σαν πηχτή σούπα - αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε βραστό νερό επιπλέον και βάζουμε να πάρει μία βράση.

3Χτυπάμε στο μούλτι το λεμόνι με τη ρίγανη και μισή κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού. Προσθέτουμε τον πολτό στις φακές, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς προτού σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.