Γκούλας (Μοσχάρι κοκκινιστό με πιπεριές και ξινόκρεμα)

    ,

Νοέμβριος 12, 2018

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 1 hr 30 mins
  • Yields: 4 μερίδες

Ingredients

8 λευκά μανιτάρια Ελληνικής γης, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στα τέσσερα

1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από ουρά, κομμένο σε κύβους 4 - 5 εκ.

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριες ροδέλες

2 πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκες, σε μέτριες ροδέλες

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροτριμμένες, μαζί με τα ζουμιά τους, ή 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, από κονσέρβα, ψιλοκομμένα, μαζί με τα ζουμιά τους

1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά

100 ml ξινόκρεμα (π.χ. σμετάνα ή κρεμ φρες ή sour cream - σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε deli και σε ρωσικά μπακάλικα) ή κρέμα γάλακτος

50 ml φρέσκο γάλα

60 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Directions

1Πασπαλίζουμε το κρέας με αλατοπίπερο και το αλεύρι.

2Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος στην άκρη.

3Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι βάζουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

4Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Βάζουμε το κρέας, την ντομάτα, πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την πάπρικα και περιχύνουμε με 200 ml νερό.

5Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα.

6Παράλληλα, σε 1 μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι βράζουμε την ξινόκρεμα ή την κρέμα γάλακτος με το γάλα, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αρχίσουν να φουσκώνουν.

7Περιχύνουμε το φαγητό με το κρεμώδες μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.