Μανιτάρια με πατάτες γκρατέν

Μανιτάρια με πατάτες γκρατέν

    ,

Απρίλιος 25, 2017

  • Prep: 40 mins
  • Cook: 1 hr 20 mins
  • Yields: 4-6 άτομα

Ingredients

3 - 4 πατάτες (σε λεπτές φέτες)

250 γρ. λευκά μανιτάρια Ελληνικής γης (σε φέτες)

6-7 φέτες μπέικον (χοντροκομμένο)

250 ml κρέμα γάλακτος

1 αυγό

300 γραμ. διάφορα τριμμένα τυριά (τσένταρ, γκούντα κ.ο.κ)

λίγη πάπρικα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.γ. βούτυρο για άλειμμα

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Directions

1Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνουμε το ταψί.

2Χτυπάμε σε μπολ την κρέμα γάλακτος και το αυγό και προσθέτουμε τα 2/3 από το μείγμα των τυριών. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και ανακατεύουμε.

3Στρώνουμε στο ταψί μια στρώση πατάτες, αλατοπιπερώνουμε γενναία και προσθέτουμε από πάνω τα μανιτάρια, αλατισμένα και το μπέικον. Τα περιχύνουμε πρώτα με τη μισή ποσότητα της κρέμας γάλακτος και μετά με το μισό μείγμα των τυριών.

4Σκεπάζουμε με άλλη μια στρώση πατάτες-μανιτάρια και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, πασπαλίζουμε με το μείγμα τυριών που είχαμε κρατήσει.

5Σκεπάζουμε με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

6Ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180-200 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά περίπου, μέχρι να σχηματισθεί κρούστα πάνω από τις πατάτες.

7Το φαγητό σερβίρεται ζεστό ή χλιαρό πασπαλισμένο με λίγο φρέσκο μαϊντανό.

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.