Μανιταρόπιτα με σφολιάτα

Μανιταρόπιτα με σφολιάτα

    ,

Απρίλιος 12, 2019

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 50 mins
  • Yields: 8 μερίδες

Ingredients

2 φύλλα ζύμη σφολιάτας

1 κρόκο

2 κ.σ γάλα

Για τη γέμιση

600 γραµ. Λευκά μανιτάρια Ελληνικής γης

2 κ.σ ελαιόλαδο

2 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένες)

1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

2 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό

1 ½ φλ. γάλα

αλάτι

πιπέρι

Για το μείγμα τυριών

1 φλ. ανθότυρο (ή μανούρι τρίμματα)

1 φλ. κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)

2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Directions

1Για την μανιταρόπιτα με σφολιάτα, διατηρούμε τη σφολιάτα στο ψυγείο να είναι παγωμένη για να βγει πολύ τραγανή στο ψήσιμο.

Για τη γέμιση

1Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τυριά, το μοσχοκάρυδο και το μαϊντανό. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.

2Ζεσταίνουμε αντικολλητική κατσαρόλα με χοντρή βάση και σοτάρουμε το μπέικον να ροδίσει για 2΄ και να βγάλει τα αρώματα και τα λιπαρά του. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα καθαρισμένα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5′ χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια. Πρέπει ο όγκος των μανιταριών να πέσει στο μισό και να πιουν τα μανιτάρια τα υγρά τους. Αν χρειάζεται στάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνουν διάφανα.

3Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να ψηθεί με για 2΄. Προσθέτουμε το γάλα κι αφήνουμε να πήξει η γέμιση για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.

4Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε το μείγμα τυριών, το μοσχοκάρυδο και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε τα υλικά.

Για το στήσιμο στο ταψί

1Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Σε ταψί με διαστάσεις όσο και το μέγεθος της σφολιάτας, στρώνουμε το ένα φύλλο, τραβάμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να ανασηκωθούν τα πλαϊνά στα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ισιώσουμε την επιφάνεια με κουτάλι.

2Καλύπτουμε τη μανιταρόπιτα με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Τσιμπάμε τις άκρες των φύλλων να κλείσουν στις ενώσεις. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού.

3Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 10′ σους 200 βαθμούς C. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς.

4Ψήνουμε την μανιταρόπιτα μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά, στο σύνολο της περίπου 50΄.

5Αφήνουμε τη μανιταρόπιτα να σταθεί για 10′ και μετά κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε σαν κυρίως γεύμα με σαλάτα εποχής.
ΠΗΓΗ

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.