Μανιταρόπιτα

  ,

Ιούλιος 6, 2018

  • Prep: 45 mins
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 8 μερίδες

Ingredients

1 κιλό Γίγας Λευκά μανιτάρια Ελληνικής γης

80 γρ. ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια

2 σκ. σκόρδο

2 ντομάτες (500 γρ.)

½ ματσάκι δυόσμο

2 κ.σ. θυμάρι ξερό

300 γρ. γραβιέρα (προαιρετικά)

50 γρ. ελιές σε ροδέλες

700 γρ. χωριάτικο φύλλο

αλάτι

πιπέρι

120 γρ. ελαιόλαδο για άλειμμα

σουσάμι για πασπάλισμα

Directions

1Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

2Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.

3Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα.

4Προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, βάζουμε το ¼ από τα μανιτάρια, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

5Σουρώνουμε τα μανιτάρια ώστε να φύγει η περιττή υγρασία και βάζουμε ξανά το τηγάνι στη δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε άλλο ¼ από τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι. Τα σουρώνουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να σοταριστούν όλα τα μανιτάρια.

6Βάζουμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.

7Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ.

8Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε το κρεμμύδι να καραμελώσει για 4-5 λεπτά.

9Στη συνέχεια κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στο τηγάνι.

10Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις στύβουμε πολύ καλά ώστε να φύγουν όλα τα σπόρια και το ζουμί και να μείνει μόνο η σάρκα. Την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 0,5 εκ.

11Βάζουμε τα σουρωμένα μανιτάρια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τις ντομάτες.

12Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον βάζουμε στο μπολ μαζί με το θυμάρι.

13Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μπολ το κρεμμύδι με το σκόρδο, τη γραβιέρα, τις ελιές κομμένες σε ροδέλες, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να ανακατευτούν τα υλικά της γέμισης.

14Λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο ένα ταψί 25x35 εκ. και βάζουμε ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ώστε να έχουμε στη βάση τρία φύλλα.

15Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

16Καλύπτουμε με ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε άλλο 1/3 από τη γέμιση.

17Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε το τελευταίο 1/3 από τη γέμισή μας.

18Καλύπτουμε με τρία φύλλα προσέχοντας να πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο τα ενδιάμεσα φύλλα.

19Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και τις λαδώνουμε καλά μαζί με όλη την επιφάνεια του φύλλου.

20Χαράζουμε την πίτα σε 9 κομμάτια χωρίς να την κόψουμε μέχρι κάτω.

21Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε υψηλή σχάρα για 40-50 λεπτά.

22Αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.