Μελιτζάνες παπουτσάκια με μανιτάρια

    ,

Μάρτιος 13, 2019

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 40 mins
  • Yields: 4 μερίδες

Ingredients

6 μελιτζάνες φλάσκες μετρίου μεγέθους

λίγο ελαιόλαδο

λίγο αλάτι

Για το νηστίσιμο κιμά

600 γραμ. φρέσκα μανιτάρια Ελληνικής γης, ψιλοκομμένα

1/4 φλ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες και σπασμένες

3-4 κ.σ. κονιάκ

2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες

1 ξύλο κανέλας

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 φλ. πολύ ψιλοκομμένο καρύδι

1/2 φλ. τριμμένο νηστίσιμο τυρί

Για τη νηστίσιμη κρέμα

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1/3 φλ. αλεύρι

2 ½ φλ. ζωμό λαχανικών ή φυτικό γάλα

2/3 φλ. νιφάδες πατάτας (πουρές εμπορίου)

λίγο μοσχοκάρυδο

αλάτι

πιπέρι

1/2 φλ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο

Directions

1Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο.

2Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.

Για το νηστίσιμο κιμά

1Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να στεγνώσουν για 2-3 λεπτά.

2Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαραθεί για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ.

3Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Ρίχνουμε και τις ντομάτες και λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Προς το τέλος του μαγειρέματος αρωματίζουμε με την κανέλα για λίγα λεπτά. Την αφαιρούμε. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

4Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα μανιτάρια σε μπολ και αδειάζουμε όλη τη σάλτσα στο ταψί με τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε στα μανιτάρια, το καρύδι και το τυρί. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις μελιτζάνες.

5Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά νηστίσιμη μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.

6Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Για την νηστίσιμη κρέμα μπεσαμέλ

1Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών ή φυτικό γάλα και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.

2Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό. Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

3Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
ΠΗΓΗ

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.