Μπριζόλες με ρύζι μανιταριών και αρωματικό βούτυρο

    ,

Ιανουάριος 11, 2019

  • Prep: 40 mins
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 5 μερίδες

Ingredients

Για το ρύζι

400γρ λευκά μανιτάρια Ελληνικής γης (ψιλοκομμένα)

3 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ. ρύζι μακρύ κόκκο

6 κούπες ζωμό λαχανικών

3 φύλλα δάφνης

Για τις μπριζόλες

5 μπριζόλες λαιμού

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1/3 κούπας ξύδι με μέλι

1 κ.σ. μουστάρδα

4 – 5 κλωναράκια θυμάρι

Για το βούτυρο μυρωδικών

1 πλάκα αγελαδινό βούτυρο

1 κ.γ. βαλσάμικο ξύδι με μέλι

1/2 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)

1 κούπα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, μαϊντανό)

Αλάτι – πιπέρι

Directions

Για τις μπριζόλες

1Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι και τη μουστάρδα, προσθέτουμε το θυμάρι, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

2Μαρινάρουμε τις μπριζόλες με το υγρό για τουλάχιστον 2 ώρες, σκεπασμένες στο ψυγείο.

3Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.

4Σε ένα μεγάλο τηγάνι, το οποίο έχουμε προθερμάνει σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε αλάτι στις μπριζόλες και θωρακίζουμε και από τις δύο πλευρές , μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μια λαδόκολλα και περιχύνουμε με τη μαρινάδα που έχει περισέψει στο μπολ. Καλύπτουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15 – 20 λεπτά.

Για το ρύζι

1Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα μανιτάρια για περίπου 3 – 4 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και κλείνουμε το καπάκι.

2Με το μάτι στη δυνατότερη ένταση, μετράμε 8 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι ή να ανακατέψουμε (ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ). Μόλις περάσουν τα πρώτα 8 λεπτά, κατεβάζουμε το μάτι στη μισή ένταση και μετράμε άλλα 8 λεπτά χωρίς πάλι να ανοίξουμε το καπάκι ή να ανακατέψουμε. Τέλος, κλείνουμε το μάτι (αφότου έχουν περάσει 16 λεπτά) και αφήνουμε την κατσαρόλα στην εστία (πάντα με κλειστό καπάκι για 10 – 15 λεπτά).

Για το αρωματικό βούτυρο

1Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε όλα τα υλικά.

2Αφήνουμε να κρυώσει τόσο ώστε να φτάσει στο σημείο που αρχίζει να γίνεται ξανά στερεό.

3Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνουμε μια μεμβράνη και μεταφέρουμε το βούτυρο (το οποίο έχει μια μορφή ημιστερεή). Καλύπτουμε με τη μεμβράνη, και γυρνώντας αντίστροφα τις άκρες δημιουργούμε μια ‘καραμέλα’.

4Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει εντελώς και σερβίρουμε κόβοντας κομμάτια πάχους 2 εκ. πάνω από το αγαπημένο μας ψητό.
ΠΗΓΗ

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.