Σκορδαλιά μανιταριών με μπακαλιάρο

    ,

Μάρτιος 19, 2018

  • Prep: 12 hrs
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 4 μερίδες

Ingredients

Για την σκορδαλιά

400 gr. Λευκά μανιτάρια Ελληνικής γης

400 gr. πατάτα

80 gr. αμύγδαλο λευκό

4 σκελίδες σκόρδο

130 gr. ελαιόλαδο

80 gr. χυμό λεμονιού

αλάτι

πιπέρι

Για τον μπακαλιάρο

800 gr. φιλέτο μπακαλιάρου κατεψυγμένο ή παστό ξαρμυρισμένο

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το πανάρισμα

200 gr. καλαμποκάλευρο

100 gr. σιμιγδάλι

ξύσμα από 1 λεμόνι

πιπέρι

αλάτι (αρκετό για τον κατεψυγμένο, λιγότερο στον παστό)

Directions

Για την σκορδαλιά

1Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ.

2Σε μέτρια φωτιά και σε αλατισμένο νερό τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 15 λεπτά. Τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και αν μπαίνει εύκολα μέσα είναι έτοιμες.

3Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ και τις πολτοποιούμε.

4Παράλληλα σ' ένα τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια σε 5 κ.σ. ελαιόλαδο για 5 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε.

5Βάζουμε σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά έκτος από το ελαιόλαδο και τα ομογενοποιούμε με το ροβδομπλέντερ, στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι με μικρή αλλά συνεχόμενη ροή. Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί γιατί η σκορδαλιά θα αποκτήσει υφή που θυμίζει λάστιχο.

Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου

1Αγοράζουμε χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου που ξαρμυρίζονται πιο εύκολα.

2Ξεκινάμε 12-24 ώρες πριν τον χρησιμοποιήσουμε αφαιρώντας την πέτσα και κόβοντας το ψάρι σε τετράγωνα κομμάτια.

3Έπειτα το βάζουμε σ’ ένα ευρύχωρο μπολ με αρκετό νερό, το οποίο αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες. Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό τόσο πιο γρήγορα θα ξαρμυρίσει.

4Αφαιρούμε τυχόν κόκαλα και τοποθετούμε τα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίσουν πολύ καλά από τα νερά.

Τηγάνισμα μπακαλιάρου

1Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε αρκετό σπορέλαιο, το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, να φτάσει τους 180 βαθμούς.

2Εφόσον έχει στεγνώσει καλά ο μπακαλιάρος, τον κόβουμε σε ίσες και μικρές μερίδες ώστε να τηγανιστεί ομοιόμορφα.

3Αλευρώνουμε ένα κομμάτι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό.

4Τηγανίζουμε το μπακαλιάρο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανός, περίπου 2 λεπτά.

5Αφαιρούμε και αφήνουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει το πολύ λάδι για όση ώρα μαγειρεύουμε τα υπόλοιπα κομμάτια.
ΠΗΓΗ

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.