Σκορδάτο κοτόπουλο στο φούρνο με μανιτάρια

    , ,

Ιούλιος 6, 2018

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 2 hrs
  • Yields: 6 μερίδες

Ingredients

400 γραμμ. Brown & Λευκά μανιτάρια Ελληνικής γης

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 (1½ κιλό περίπου) κοτόπουλο ολόκληρο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 κλωνάρια σέλερι κομμένο σε κομμάτια 5 εκ.

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κλαδάκι θυμάρι

250 ml λευκό ξηρό κρασί

1 λεμόνι (χυμός)

250 ml ζωμός κότας ή νερό

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1½ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Directions

1Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C για να ψήσουμε το κοτόπουλο με τα μανιτάρια. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, τοποθετούμε ολόκληρο το κοτόπουλο και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές για 7΄-8΄ μέχρι να ροδίσει καλά.

2Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σέλερι, το σκόρδο, τα μανιτάρια και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 2΄. Σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι.

3Αδειάζουμε το φαγητό σε ταψί. Περιχύνουμε με το ζωμό και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και ψήνουμε για 1 ½ με 1 ώρα και 45 λεπτά. Αλείφουμε συχνά το στήθος για να μην ξεραθεί.

4Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, το βγάζουμε με προσοχή σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Τοποθετούμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε σιγά σιγά το ξινόγαλο ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα με το βρασμό.

5Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε ολόκληρο το κοτόπουλο σε πιατέλα και γύρω γύρω τοποθετούμε τα λαχανικά με τη σάλτσα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή πατάτες βραστές ή ρύζι.
ΠΗΓΗ

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.