Βοδινό μπουργκινιόν με μανιτάρια

    ,

Οκτώβριος 15, 2018

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 1 hr 20 mins
  • Yields: 4 μερίδες

Ingredients

400 γρ. λευκά μανιτάρια Ελληνικής γης

1 κ. βοδινό κρέας, κτά προτίμηση από ελιά, σε κύβους περίπου 5 εκ.

500 ml ή 2 φλ.τσ. κόκκινο κρασί

500 ml ή 2 φλ.τσ. ζωμό κρέατος

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα (όχι τριμμένα)

3 σκ. σκόρδο σε χοντρά φετάκια

3 καρότα κομμένα σε μέτρια φετάκια

3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

2 κ.σ. αλεύρι κοφτές

3 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φύλλο δάφνης

3-4 κόκκοι μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι

Directions

1Σε μεγάλη κατσαρόλα λυώνουμε το μισό βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν 3'-4', προσθέτουμε 2 σκ. σκόρδο, αφήνουμε 1' ακόμη και τα βγάζουμε σε πιάτο, αφήνοντας στην κατσαρόλα το λάδι τους.

2Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας, γυρίζοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει από παντού. Ραντίζουμε με 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε 1' ακόμη το κρέας στην κατσαρόλα.

3Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει 4'-5', ανακατεύοντας.

4Προσθέτουμε τον ζωμό ζεστό, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό 1 ώρα. Τότε προσθέτουμε τα καρότα, δοκιμάζουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλη μια ώρα ή περισσότερο, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ. Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλα.

5Λυώνουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε τα μανιτάρια με το υπόλοιπο σκόρδο, γυρίζοντας συνέχεια για 3'-4' σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

6Βγάζουμε το κρέας με τα καρότα από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Περνάμε τη σάλτσα από λεπτό σουρωτήρι και, αν χρειάζεται δέσιμο, την βράζουμε σε κατσαρολάκι για μερικά λεπτά μέχρι να πήξει ώστε να στέκεται στη ράχη ενός κουταλιού.

7Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε 1'.

8Τακτοποιούμε το κρέας σε πιατέλα, ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα με τα μανιτάρια, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε. Ταιριάζει με πατατούλες στον ατμό ή με λευκό ρύζι.
ΠΗΓΗ

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.