Ζεστή πατατοσαλάτα με μανιτάρια και πράσο

  ,   ,

Φεβρουάριος 6, 2019

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 40 mins
  • Yields: 4 μερίδες

Ingredients

Για τα πράσα και τα μανιτάρια

500 γρ. portobello μανιτάρια Ελληνικής γης

350 γρ. πράσα, κομμένα στη μέση κατά μήκος σε τμήματα πλάτους 5-6 εκ.

10 γρ. θυμάρι, κλωνάρια

10 γρ. δεντρολίβανο, κλωνάρια

αλάτι

Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες, ολόκληρες με τη φλούδα καλά πλυμένη

50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο

10 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο

σκορδόλαδο

χυμός λεμονιού

αλάτι

Για τις τηγανητές φλούδες

φλούδες πατάτας

ηλιέλαιο

Για το σκορδόλαδο

120 γρ. ελαιόλαδο

30 γρ. χυμό λεμονιού

15 γρ. σκόρδο

25 γρ. μουστάρδα Ντιζόν

αλάτι

Για το πιάτο

πατάτες, μαγειρεμένες

μανιτάρια, μαγειρεμένα

πράσα, μαγειρεμένα

σκορδόλαδο

φλούδες πατάτας, τηγανητές

πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Directions

Για τα πράσα και τα μανιτάρια

1Καθαρίζουμε τα μανιτάρια portobello κόβοντας τα κοτσάνια και μ’ ένα μικρό μαχαίρι αδειάζουμε τα μανιτάρια από το σκούρο μέρος τους. Τα τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με την πάνω πλευρά τους προς τα κάτω.

2Στο ίδιο ταψί στοιχίζουμε τα πράσα, και αυτά επίσης με την κομμένη πλευρά τους προς τα επάνω.

3Περιχύνουμε με το σκορδόλαδο.

4Απλώνουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο πάνω στα μανιτάρια και τα πράσα.

5Ψήνουμε στον φούρνο στους 160°C, παράλληλα με τις πατάτες, μέχρι τα λαχανικά να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.

6Αφαιρούμε τα βότανα, κόβουμε τα μανιτάρια και τα πράσα σε λεπτές φέτες και τα διατηρούμε ζεστά.

Για τις πατάτες

1Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

2Τυλίγουμε τις πατάτες, μία προς μία, σε αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε σ’ ένα ταψί. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

3Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε. Ξεφλουδίζουμε προσέχοντας μαζί με τη φλούδα να πάρουμε και μια λεπτή στρώση από τη σάρκα της πατάτας και τις φυλάμε για το τελείωμα του πιάτου.

4Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και αλατίζουμε.

5Τις τοποθετούμε σ’ ένα μπολ και ραντίζουμε με το σκορδόλαδο, τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμύδι. Αλατίζουμε.

Για τις τηγανητές φλούδες

1Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ηλιέλαιο στους 180°C και τηγανίζουμε τις φλούδες από τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές.

2Αποσύρουμε σε σκεύος με χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε.

3Για το σκορδόλαδο

4Σ’ ένα πολυμηχάνημα αλέθουμε όλα τα υλικά.

Για το πιάτο

1Τοποθετούμε τις πατάτες σ’ ένα πιάτο και καλύπτουμε με τα μανιτάρια και τα πράσα.

2Ραντίζουμε με λίγο σκορδόλαδο και προσθέτουμε και τις τηγανητές φλούδες.

3Προαιρετικά γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες λεμόνι.
ΠΗΓΗ

00:00
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.